Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Contract de inchiriere in valuta: cum se completeaza Declaratia unica 


de Redactia PortalPFA la 14 Mai. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de inchiriere in valuta: cum se completeaza Declaratia unica 
Prin Declaratia Unica, care trebuie depusa pana pe 27 mai 2024, se declara atat impozitul pe veniturile obtinute si contributiile sociale datorate pentru anul 2023, cat si impozitul estimat si contributiile sociale pentru anul 2024. Prin intermediul studiului de caz prezentat mai jos veti afla cum se completeaza corect Declaratia Unica pentru un contract de inchiriere in valuta.


Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu completarea declaratiei unice pentru un angajat al firmei, care este si pensionar si care are o proprietate inchiriata unei firme cu un contract de inchiriere im valoare de 400 euro pe luna.

Care este modalitatea de completare a declaratiei si care sunt sumele de plata la buget? Este nevoie sa completeze si pentru anul 2024 valorea CASS aferenta a 6 salarii? Care este termenul de plata al acestei sume, tinand cont de faptul ca acest contract va fi valabil si in 2024?"

Raspuns: Nu sunt reglementate in codul fiscal anumite scutiri la plata CASS sau impozitului pe venit in situatia in care cel care obtine venituri din chirii este salariat sau pensionar

Potrivit art. 84 alin. (3 1) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Intrucat chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute (euro), venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR, din anul de realizare a venitului.

Pentru chiria in valuta, in anul 2023, Declaratia unica 2022/2023 se completeaza la Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul 2023, SUBSECTIUNEA II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, 3.Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 ), Chirie in valuta, cu venitul estimat la cursul din ziua precedenta celei in care se depune Declaratia unica.

Apoi, pana la data de 27 mai 2024 se definitiveaza venitul din chirii in valuta prin depunerea Decalartie unice 2023/2024 completata la Capitolul I Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2023, SUBSECTIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, 3.Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 si pct.5) cu venitul realizat pentru anul 2023 la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR.

Veti completa la cap.1 sectiune I.1.1, veti trece la sectiunea corespunzatoare, bifati pct.3, completati nr.contractului de inchiriere si adresa si completati venitul brut si capitolul CASS.

In ceea ce priveste CASS declarat pentru veniturile estimate, conform OMFP 6/2024 privind instructiunile de completare ale declaratiei unice:

27. Subsectiunea se completeaza de catre urmatoarele categorii de persoane fizice, care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

27.2. Persoanele fizice care estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, din urmatoarele categorii:
............
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;

In concluzie, in opinia mea, se completeaza la capitolul II si partea referitiare la CASS.


Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016